Sıkça Sorulan Sorular

Anasayfa » Sıkça Sorulan Sorular

Hizmetlerimiz ve Bizimle İlgili Soru Cevaplara Buradan Ulaşabilirsiniz.

Neden OSGB ile Çalışmalıyım?

OSGB ile çalışma yaptığınızda İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı ve Diğer Sağlık Personelini bünyenizde çalıştırma yükümlülüğünüz olmayacaktır. Bu personellerin tüm sosyal ve güvenlik hakları hizmet aldığınız OSGB ‘nin sorumluluğundadır.  İhbar ve kıdem tazminatlarını düşünmeyeceksiniz. 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ Madde 5-(2)’ye göre; İşveren, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda İSGB kurar. Ancak bu durumda bu personelin SGK kayıtlarını tutmak ve primlerini ödemek zorundadır. Ya da tüm İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili hizmetleri fatura karşılığı OSGB’ lerden alabilir ve fatura ile bunu belgelendirebilir. Faturayı gider olarak gösterebilir.

İş Yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar?

İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları 6331 sayılı kanun gerekliliklerinin eksiksiz olarak yerine getirilmesi konusunda işverenlere danışmanlık ve rehberlik yapar.
30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Madde 6-(1)’e göre mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;
Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir. Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler.
Kısacası İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı ile Diğer Sağlık Personeli (Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 10’dan fazla işçi çalıştıran işyerleri için zorunlu) görevlendirme zorunluluğu İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU gereğidir.

İş yeri hekiminin görevleri nelerdir?

İş yeri hekiminin görevleri;
Rehberlik
Risk değerlendirmesi
Sağlık gözetimi
Eğitim, bilgilendirme ve kayıt
İlgili birimlerle işbirliği

İş güvenliği uzmanlarının görevleri nelerdir?

Rehberlik
Risk değerlendirmesi
Çalışma ortamı gözetimi
Eğitim, bilgilendirme ve kayıt
İlgili birimlerle işbirliği

OSGB’ler hangi illere hizmet verebilir?

Ortak sağlık ve güvenlik birimi (OSGB): Kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ile 13.01.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimi ifade eder.
OSGB’ler kuruldukları il ve sınır komşusu illerde hizmet sunmaya yetkilidir. Sınır illerin dışında hizmet verilebilmesi için, o illerde şube açılması zorunludur. Ancak niteliği gereği birden fazla ilde yürütülmesi gereken raylı sistem, yol ve nakil hattı inşası veya bakımı ve onarımı gibi işlerde hizmet alınan OSGB’nin işin yapıldığı illerden herhangi birisinde yetkilendirilmiş olması yeterlidir.

Whatsapp
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?